Wat zijn de ontwikkelingen in de zorg? Waar komen we vandaan en waar gaan we naar toe? Een gesprek van Harry Starren met professor Pauline Meurs.

Pauline Meurs is sinds januari 2007 hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij voert onderzoek uit naar besturingspraktijken in de gezondheidszorg. Meurs stond aan de wieg van diverse post-academische opleidingen voor managers en bestuurders in de zorg. Deze zijn in 2003 samengebracht onder de vlag van het Erasmus CMDz, waarvan zij de directeur is.

Technologische ontwikkeling, zoals robotisering, digitalisering en mr Whatson van IBM maken dat de diagnosticering niet meer uitsluitend aan de arts wordt overgelaten en dat we daarnaast veel meer kunnen. De echte verbetering is te halen door een betere context buiten het zorgsysteem; zoals een betere woonomgeving, goede lichaamsbeweging, gezonde voeding en eetgewoontes. Het onderwijs moet gezondheidsvaardigheden aanbieden. De werkgevers zouden op de werkplekken een reflectie kunnen bieden over de gezondheid van de werknemers.