Sarah Durston en Thomas Plochg
20 november 2019
Wetenschappelijke kennis heeft altijd een tijdelijk karakter. Als theorieën en opvattingen over de werkelijkheid niet meer passen, moet een revolutie plaatsvinden en een nieuw paradigma worden omarmd. Momenteel bestaat er een enorm ‘verklaringsgat’: Empirische data over gezondheid en ziekte passen niet meer bij de gehanteerde theorieën. Het wetenschapsbedrijf moet lef en leiderschap tonen om dit gat te dichten. De quantum mechanica en complexity science bieden daarvoor aanknopingspunten. Dat is broodnodig want de maatschappelijke legitimiteit van de wetenschap staat op het spel.
000
Sarah Durston is biopsycholoog, hoogleraar ontwikkelingsstoornissen van de hersenen en staat aan het hoofd van het Neuroimaging-lab van de Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het UMC Utrecht. Daarnaast is zij lid van de Jonge Academie.
Thomas Plochg is directeur van de Federatie voor Gezondheid. Daarnaast ondernemer en wetenschapper.
Dit tweegesprek als onderdeel van het project, ‘de Oerkracht van Gezondheid’ is tot stand gekomen in een samenwerking met de Federatie van Gezondheid, Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, zorgverzekeraar ONVZ, en Café Weltschmerz.
Het centrale thema in deze 16-delige serie is hoe de Nederlandse samenleving haar focus kan verleggen naar gezondheid in plaats van ziekte.
Het aantal studenten dat Nederlands gaat studeren is enorm aan het teruglopen. De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft zelfs besloten de bacheloropleiding Nederlands niet langer aan te bieden. Lale bevraagt de hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde aan de VU Johan Koppenol over deze ontwikkeling. De desinteresse in de studie heeft volgens Koppenol meerdere oorzaken. Er bestaan nogal wat misverstanden over de studie. Zo is het vak Nederlands op de middelbare school niet hetzelfde als op het wetenschappelijk onderwijs. En door het lage aantal neerlandici dat afstudeert is het vinden van een baan niet meer zo lastig als vroeger. Of wordt de teruggang van het aantal studenten veroorzaakt doordat de belangstelling voor de eigen cultuur verdwijnt? Het vak Nederlands moet weer aantrekkelijk worden gemaakt en haar bestaansrecht bewijzen. De waarde van deze studie valt dan misschien niet in euro’s uit te drukken het is de taal die miljoenen mensen verbindt. Maar door de verengelsing en het marktdenken in het hoger onderwijs is geen makkelijke opgave.