Leo Bormans en Harry Starren

14 november 2019

 

Uit Anna Karenina (Tolstoi): “Alle gelukkige gezinnen zijn aan elkaar gelijk, maar alle ongelukkige gezinnen verschillen van elkaar.” De psychologie heeft zich vergist door uitsluitend te onderzoeken wat mensen ongelukkig maakt. Sinds een aantal jaren zijn er nu wetenschappers die zich richten op de positieve psychologie. Het tegenovergestelde van ongelukkig is niet ongelukkig, en dat is niet hetzelfde als gelukkig. Het tegenovergestelde van ziek is ‘niet-ziek’, maar dat is niét hetzelfde als gezond.

 

Leo Bormans is hoogleraar en ‘ambassadeur in levensgeluk’, schrijver en spreker rond de thema’s geluk en welzijn.

Harry Starren is voormalig oprichter, CEO de Baak VNO/NCW en actief als trainer, docent en adviseur, op het gebied van het management van professionele organisaties.

000

Dit tweegesprek als onderdeel van het project, ‘de Oerkracht van Gezondheid’ is tot stand gekomen in een samenwerking met de Federatie van Gezondheid, Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, zorgverzekeraar ONVZ, en Café Weltschmerz.

Het centrale thema in deze 16-delige serie is hoe de Nederlandse samenleving haar focus kan verleggen naar gezondheid in plaats van ziekte.