René ten Bos en Thomas Plochg

26 november 2019

 

Filosofisch gezien zijn er meerdere perspectieven om naar gezondheid te kijken. In de huidige tijd benadrukken we de complexiteit van aandoeningen. Als je complex denkt, probeer je niet alles te herleiden tot één oorzaak. Dan begrijp je dat bepaalde gezondheidsproblemen meerdere oorzaken hebben, op individueel én op collectief niveau. Je begrijpt ook dat ingrijpen in die complexe situaties af en toe ook onvoorziene gevolgen kan hebben. Dat maakt dat de macht om in te grijpen essentieel beperkt is.

 

René ten Bos is een Nederlands filosoof, auteur en organisatiedeskundige. Hij is hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en honorary professor aan de Universiteit van St Andrews in Schotland.

Thomas Plochg is directeur van de Federatie voor Gezondheid. Daarnaast ondernemer en wetenschapper.

000

Dit tweegesprek als onderdeel van het project, ‘de Oerkracht van Gezondheid’ is tot stand gekomen in een samenwerking met de Federatie van Gezondheid, Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, zorgverzekeraar ONVZ, en Café Weltschmerz.

Het centrale thema in deze 16-delige serie is hoe de Nederlandse samenleving haar focus kan verleggen naar gezondheid in plaats van ziekte.