Maria van den Muijsenbergh en Karen van Ruiten

8 november 2019

 

Een nieuwe definitie van ‘persoonsgerichte zorg’ is dat de patiënt als mens centraal staat en niet zijn aandoening. Je houdt rekening met achterliggende factoren en omstandigheden die  die van invloed zijn op iemands gezondheid. Schulden, armoede, slechte leef- en woonomstandigheden, of een beperkt sociaal leven maakt mensen extra kwetsbaar voor het ontstaan van bepaalde ziekten. Dat vraagt om meer dan het behandelen van de ziekte.

 

Maria van den Muijsenbergh is bijzonder hoogleraar Gezondheidsverschillen en persoonsgerichte integrale eerstelijnszorg aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc en adviseur bij Pharos.

Karen van Ruiten is bestuurskundige en hoofd van het programmabureau van Alles is gezondheid…, onderdeel van het Nationaal Programma Preventie.

000

Het project, ‘de Oerkracht van Gezondheid’ is tot stand gekomen in een samenwerking met de Federatie van Gezondheid en haar leden, Pharos en ONVZ.

Dit tweegesprek als onderdeel van het project, ‘de Oerkracht van Gezondheid’ is tot stand gekomen in een samenwerking met de Federatie van Gezondheid, Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, zorgverzekeraar ONVZ, en Café Weltschmerz.

Het centrale thema in deze 16-delige serie is hoe de Nederlandse samenleving haar focus kan verleggen naar gezondheid in plaats van ziekte.